Utan träning

Det här börjar bli drygt nu, ingen träning på snart en vecka. Usch!

Idag har jag kikat mellandagsrean på gågatan i mora under dagen. Köpte mig kalsonger och en halsduk. Kan behövas nu när termometern visar -27.

Sen så har jag varit på hockey i Leksand, seger med 4-0 över Borås. Matchen var helt okej och trycket på läktaren var överraskande bra med tanke på motståndet och veckodag. Snart är det dags för ytterligare en hockeymatch. Ska kika på Småkronorna som möter Ryssland i JVM.

Nej nu får det vara nog med det här för idag.

Förkylning

Nu känns det som det är dags för en uppdatering trots att jag inte har så mycket att skriva om. Det har inte blivit någon träning alls under julhelgen eftersom jag drog på mig en förkylning. Den verkar vara av den lite envisare sorten. De senaste dagarna har jag inte haft ont i halsen överhuvudtaget, men det är en envis hosta som inte vill ge sig.

Igår var det tänkt att jag skulle göra tävlingspremiär för den här säsongen. Men det blir inte alltid som man har tänkt har jag lärt mig under åren. Så jag fick vara publik på tävlingen den här gången. Men lite skidåkning blev det ändå. Med tanke på att det kom en del snö hemma under julhelgen så var alla vägar snötäckta. Så istället för att ta bilen upp till Hurtigtorpet drog jag fram ett par gamla skidor ur garaget och knäppte på mig för att skejta upp till Hurtigtorpet på vägen. Inga som helst problem, men man fick några undrande blickar. Skönt att röra på sig lite när man inte kan träna fullt ut.

Eftermiddagen spenderades i Nobelhallen och mötet mellan Bofors och Leksand. Seger på straffar :)

Idag åkte jag upp tillbaka till mora för att jobba igen, nu var det slut på ledigheten. Men vid kl 16 idag så började den igen. För då hade jag jobbat klart och är ledig fram till den 4:e januari.

Förra året vid den här tiden var man i Kina på touren och låg o frös på ett hotellrum i Inre Mongoliet.

Nej nu får den här envisa hostan ge sig så jag kan träna igen!



Jag på Kinesiska muren


Julafton

Jag vill önska alla läsare en riktigt God Jul!





(Ingen träning idag då det inte verkar bättre än att jag dragit på mig en liten förkylning)


Bakslag?

Halvligger i sängen här i Hällefors just nu med en spänd förväntan på julafton. Det första stämmer helt och hållet, men de andra är lite överdrivet eller inte så lite heller. Liggar och kraxar lite, har lyckats med konsten att dra på mig lite halsont under natten. Kände av lite redan under eftermiddagen igår. Så nu är det C-vitamin, Fisherman´s friend, vatten och vila som gäller.

Hoppas jag är frisk imorgon när jag vaknar så jag kan hänga med löparklubben ut på den traditionella jullöpningen upp på Saxeknut och glöggdrickande på toppen. Men jag har inte allt för stora förhoppningar om att jag kan hänga med på den, tyvärr! Det är liksom en del av julen. Ni som inte är så mycket för träning tror väl jag är totalt knäpp som tränar på julafton. Men så är det, för att ta ytterligare ett exempel så har jag av tradition sprungit en löpartävling varje midsommarafton under de senaste 6-7 åren.

Så vad gör man en sån här dag när man inte kan träna? Jag var in till Karlskoga under förmiddagen och hämtade syrran som hade varit in på körlektion. Så det blev ett varv på stan, men jag var redan klar med alla julklappar så jag köpte ingenting idag. Funderade på ytterligare ett par skidhandskar, men det fick vara.

Under kvällen har jag slagit in julklappar, kokat knäck och druckit glögg.

God Jul på alla er som läser!

My day

Idag blev det en rejäl sovmorgon. Lyckades sova till 11:15, inte riktigt planerat. När jag hade stoppat i mig frukosten drog jag och syrran upp till Hurtigtorpet för att åka lite skidor. Spåren var väl inte världsklass, men det gick helt klart att åka. Med lite sämre skidor och lite koll på var stenarna sticker upp eller finns, som man har ganska bra koll på efter ett antal timmar under åren på banorna. De håller på och kör ut konstsnön och halva banan är klar, så snart blir det grymt fint.

Annars har jag inte gjort så mycket mer under dagen. Tog och fixade en plåt med marknadsnougat som vi ska ha till julen. Nej nu finns det inte så mycket mer att skriva om idag. Så det är lika bra att jag avslutar nu innan jag kommer in på nå annat som inte alls har med dagen att göra.

Hällefors

Nu befinner jag mig hemma i Hällefors. Jag ska vara här över julen och några dagar till. Så det blir totalt en vecka jag kommer vara hemma innan jag måste åka upp tillbaka till Mora för att jobba lite.

Som det såg ut för några veckor sedan var jag inte alls sugen på att åka hem. Men nu när det är både snö och skidspår här så var det inga problem.

Hade med mig både syrran och kusinen hem hit idag. Lika bra att fylla bilen när det passar så bra att vi kan samåka, trots att vi är utspridda lite överallt.

Under kvällen blev det ingen skidträning för mig, var lite för kallt. Jag som trodde det skulle vara lite varmare här än i Mora. Med tanke på att klubben hade julavslutning så var det nog inte så mycket till träning heller. Så jag drog iväg och lirade lite innebandy med några polare som har tid i skolan som jag bor nästan bredvid. Två timmar innebandy sitter fint i benen, skulle inte förvåna mig om jag har lite träningsvärk imorgon.

Efter innebandyn hjälpte jag till och sätta upp ledstången i trappen här hemma. Mor o far håller på och renoverar hallen och det börjar lida mot sitt slut nu.


Bröstvärmare

Skidor, skidor, skidor... Det här helgen har det varit skidor både på tv och i spåret. Igår tog jag det lugnt med träningen då det fortfarande var lite för kyligt ute och gymmet är tydligen låst så nu kommer man inte in där innan januari. Så då fick det bli till att följa Vinterstudion, men den där utförsåkningen kan jag lika gärna vara utan. Så när det var slut på längdsprinten drog jag ut på gågatan här i Mora och införskaffade lite julklappar. Kände att det började bli dags för det nu.

Sen blev det hockey, Sverige-Tjeckien. Men jag såg inte så mycket av matchen, lyckades somna ett antal gånger. Va ju bara Weinhand och Pajen som var något att hurra över.

Idag däremot, hade temperaturen stigit lite och jag drog på mig skidorna för en tur i Hemus-området. Det blev klassiskstil idag. Skippade sändningarna från längd-världscupen, såg bara damernas start och herrarnas målgång. Körde först några slingor lugnt innan jag testade med att dra av två sprintar på dryga 3 minuter. Första kändes helt okej fram till upploppet då det började kännar lite i bröstet. Men med 3 minuters vila drog jag iväg på nästa som kändes tyngre, men känslan var den att jag ändå klarade att hålla uppe farten fast det tog emot i bröstet. När jag passerade mållinjen visade det sig att min känsla stämde ganska bra, det gick 4 sekunder långsammare än första gången. Men sen fick det vara nog med fart för idag. Skönt att ändå blåsa ur kroppen lite men ändå inte gå på allt förhårt direkt. Kändes bättre än i förra veckan då vi körde race i Älvdalen.

Så det blir ingen Morapingla den 27:e för min del, det blir klubbtävling i Hällefors istället samma dag. Jag behöver race och när jag inte tävlat något tidigare i år är det onödigt att åka upp och köra en så "stor" tävling som Pinglan när det ändå finns en tävling på hemmaplan.

Kikade på hockeyn idag också, men det måste vara någonting med Tre Kronor. För jag somnade flertalet gånger idag igen.

Imorgon blir det hemfärd till Hällefors, ska vara hemma över julen. Men måste jobba någon dag mellan jul och nyår. Ska ha med mig både syrran och kusin hem imorgon, så det kan nog bli mer än fullt i bilen känns det som.

Myggfritt

Nu har kylan kommit ordentligt till Mora, under dagen har det varit runt -20 hela dagen. Så mitt planerade skidpass fick planeras om och bli ett strykepass i gymmet. Klarar inte av så sträng kyla med mina luftrör sedan problemen med astma gjorde sig till känna. Så mycket kalluft är nog inte så nyttigt heller. Vet att jag skulle hostat hela kvällen om jag försökt åka skidor idag.

Så det blev som sagt gymmet med lite motionscykel och sen grenspecifikstyrketräning. Finns ju inte så mycket andra alternativ då det inte finns någon inomhushall med löparbanor här, tyvärr. Men vad sägs om att bygga om FM Mattsson Arena till friidrottshall? Det vore bättre att ha det än vad de använder den till nu.

Hörde nyss att kanonerna hemma i Hällefors går för fullt. Så det ser lovande ut inför vistelsen hemma över jul. Slipper den inte lika roliga barmarksträningen mitt i vintern, det är då man ska åka skidor och inte behöva sula runt samhället på glashala eller slaskfyllda vägar. Men löpningen upp till Saxeknut på julafton är en tradition, så den kan man inte hoppa över hur mycket snö det än är. Ett måste på julaftonsförmiddag!

Nu blir det Eurotrip på 5:an innan det är dags att sova!

Dubbelt upp

Idag var det första dagen på väldigt väldigt länge jag körde dubbelpass. Äntligen! Nu börjar det likna nå, även om det är långt kvar. Nu börjar livet igen. Dubbelpass och dagar med enbart träning, det är så det ska vara.

Annars så har det kommit en del snö här i Mora det senaste dygnet och det går att åka skidor på Hemus, även om det inte är jättebra så duger det. Men tävlingsskidorna får vänta ett tag till på att bli luftade im det inte kommer jättemycket snö.

Körde ett distanspass på förmiddagen ute på Hemus och under eftermiddagen var det styrka som gällde. Uppvärming med lite innebandy, alltid lika kul. Sen hållningsstyrka och grenstyrka.

Ser att det snöar än. Så fortsätter det så här så går det snart att även köra skate på Hemus.

Snow

Sovmorgon, träning och jobb. Så har min dag sett ut idag.

Vaknade vi 10 tiden och kikade lite på tv, käkade o fixade. Sen bar det av bort till Skidlinjen och deras samling innan dagens träningsspass. Det var skate i Grönklitt med lite sprint som stod på programmet. Var lite kallt och snön kom på tvären, så det blev en rejäl brainfreeze när snön piskade i pannan. Sprinten funkade helt okej, även om jag inte riktigt hittat flytet i åkningen.

Skönt att det äntligen kommit både kyla och snö. Så snart ska det nog gå att åka skidor ute på Hemus. Skönt att slippa sitta och åka upp till Grönklitt varje gång man ska träna, är trots allt 3 mil enkel resa.

Efter träningen tog jag svängen förbi jobbet och det blev ungefär 1 timmes jobb idag, lagom. Så nu är jag ledig fram till torsdag. Skönt!

Vasaloppsläger

Idag var det sista dagen på Vasaloppslägret och det var friåkning som gällde. De som ville köra filmning gjorde det med Christian och jag var ute i spåret och åkte med lägerdeltagarna och gav lite tips vad det gällde tekniken.

Vi var uppe i Rännkölen idag för att slippa allt folk i Grönklitt och så blev det lite omväxling på spår också. Det var riktigt fina spår och mycket mer snö än vad det är i Grönklitt. Att vädret var underbart gjorde ju inte intrycket sämre. Solen sken, snö på träden och - 2 grader. Det är sånna dagar man kan åka hur mycket skidor som helst.

Det lät på lägerdeltagarna som att de har fått ut väldigt mycket av lägret och var nöjda. Hoppas att de är nöjda med min insatts som instruktör. Så jag inte har gjort bort mig, första gången jag hjälpte till på ett sånt här läger. Får väl se vad utvärderingen säger. Om jag skött mig kanske jag får hjälpa till på något mer läger. För kul, det var det.


Instruktör

Idag ringde klockan vid 7, har inte hänt så många gånger den senaste tiden att jag haft alarmet på under en helg. Men nu är det bara att vänja sig med det. Blir ju en ganska tidiga mornar när jag ska igång och tävla. Men idag var det ingen tävling jag skulle upp till utan ett Vasaloppsläger.

Jag har hjälp min tränare från tiden på Skidlinjen i Mora, han har företaget Perfect Skiing och håller i ett antal Vasaloppsläger under säsongen. Vi började kl. 8:30 med samling vid Mora Hotell för avfärd upp till Orsa Grönklitt, eftersom det endast finns en slinga på 500 meter ute på Hemus.

Det var första lägret jag hjälpte till på så det var lite nervöst över hur det skulle gå. Men det var inga problem. Jag hade havla gruppen på förmiddagen och andra halvan på eftermiddagspasset. Jag hade hand om lite teknikträning så som, saxning, terränganppasad åkning, byte mellan olika tekniker, utförskörning och kurvtagning. Visst blev det några vurpor under dagen, men det gäller att testa var gränsen går. Kul att se förbättringarna som sker efter lite tips om vissa detaljer som man kan tänka lite extra på.

Imorgon blir det en tur upp till Älvdalen och ytterligare ett pass som medhjälpare. Men det är kul att kunna hjälpa till med någonting som man kan en hel del om. I och med att jag tog sprutan i onsdags så får jag inte träna så hårt själv, så då passade det här perfekt den här helgen.


Bollsporter

Idag var jag ledig från jobbet och tänkte ta sovmorgon. Förstå då min irritation då jag vaknar kl 7 av att det är några snickare som sätter borren i betongväggen. Så det var bara att stappla upp ur sängen och leta reda på hörselpropparna. Sen var det bara att somna om i "tystnaden", så vakande strax innan 10.

När jag hade käkat frulle gick jag ner till Tammer´s Sport, snackade lite skit och drack kaffe. Innan det var dags för lunch, pyttipanna och stektägg med rödbetor stod på menyn.

Under eftermiddagen var jag och Olle iväg till tennishallen och slog ihjäl en timme. Spelet funkade bättre än vad det gjort i tidigare möten. Men resultatet slutade åt Olles fördel.

Ikväll kom syrran ner med bussen från Åsarna, hon ska sova här tills imorgon då mor och far kommer upp. Hon ska tävla i Älvdalen under lördag och söndag.

Ikväll var det även seriepremiär för oss i Skeriol i innebandy-Korpen. Vi mötte SP-07 och matchen spelades 2x20 minuter. Efter första perioden stod det 2-2 och spelet var väl inte alls bländade. Mycket riv och slit i inledningen. Men efter några taktiska omformationer i periodvilan så lossnade det för oss. När slutsignalen gick så visade resultattavlan 13-3 till våran fördel. Tempot blev lägre och spelet blev lite bättre. Själv spelade jag back och det funkaede helt ok, om man bortser från de första bytena innan man kom in i spelet. Trots så mycket mål lyckades inte jag göra något, hade några skott i målramen och slagskottet funkade inte alls.

Men det kvittar om jag gör mål eller inte, bara vi vinner! ;) Jag kör lite mer på min defensivaroll i laget. Det som var positivt var vårat spel i boxplay, som vi inte ens tränat på tidigare. Så det får vi ta med oss till nästa match. Bra kämpat grabbar och tjej!


Rökt abborre

Som jag nämnde igår så var det träning i Älvdalen som gällde idag. Race à la Minatti i klassiskstil. Vi värmde upp med några var på den 2,5 km slinga de har lyckats fått till och dessutom är riktigt fin med tanke på det väder som varit och är nu, lite skit i spåren med det är bara lite barr o bark. Redan där kändes det lite segt, men jag hoppades på att det skulle släppa. Sen var det dags för race, med både dubbelstart och intervallstart.

De tre första racen gick helt okej, för att vara första intervallpasset på ett antal veckor (vill helst inte räkna). Sen bröt helvetet lös på den fjärde. Då fick jag slita som ett djur för att ta mig fram i den fart jag vill. Så efter fjärde racet kände jag mig lite yr och började se suddigt. Men jag tänkte att nu ska jag inte vika ner mig bara för att det gör lite ont i kroppen. Så jag krigade på med ytterligare ett race. Det gick riktigt tungt med tanke på att jag var rökt redan på fjärde. Så efter femte gjorde jag avvägningen att skippa det sjätte och sista racet. Med andra ord så vek jag ner mig, men det var nog klokt efter hur det kändes i kroppen.

Tråkigt när det inte går att åka så fort som jag vill. Kroppen säger ifrån men huvudet vill bara dunka på. Så att  tänka på tävlingspremiär innan jul är inte alls aktuellt. Siktar på att få sätta på mig nummerlappen i början av januari, allt annat är bonus.

Passade på att käka på skolan idag eftersom jag tränade med dom i Älvdalen. Skönt att slippa komma hem från träningen och börja laga mat. Så mat och salladsbuffé för 40 spänn är lätt värt pengarna och helt king mat på skolan. Lyckades bli kvar där fram till eftermiddagsfikat också av någon anledning. Men det visade sig vara en vinstlott, det serverades nämligen äppelpaj med vaniljvisp :) Skolans paj är grymm!

Efter fikat drog jag iväg och såg till att få den där omtalade influensasprutan. Kanske är klokt att ta den eftersom jag är i den påstådda riskgruppen med min astma. Utan astman så hade jag till 99% säkerhet hoppat över den. Bara jag slipper feber och skit som en del verkar få av sprutan. Just nu känner jag lite i armen när jag gör vissa rörelser.

Sen åkte jag till jobbet och jobbade i 2½ timme. Så nu är jag klar med listan och därmed ledig imorgon! Kan även vara ledig på fredag om jag vill.

Ikväll har jag varit på sportbaren i Orsa och kikat på Västerås-Leksand, förlust i sudden tyvärr. Sen drog jag till Ryssahallen och kika på skidgym som hade match i Korpen. Imorgon har vi från Skeriol match, ska bli riktigt kul.

Tyvärr blev det inget julbord med jobbet idag då de andra som skulle med till Falun var sjuka eller kände sig hängiga. De måste vara gjorda av klen virke ;)


Återhämtning

Förmiddagen spenderades på jobbet fram till 11:30. Sen drog jag hem och käkade inför eftermiddagens träning. Efter att jag käkat så slappade jag och lyssnade på Stiko Per.

Vi var väldigt få på träningen idag, 3 st + tränaren. Så det blev badminton och streching istället för innebandy och styrka. Många skjuka och borta på skolan tydligen. För min del var det nog bra med lite streching, jag brukar slarva med den annars. Men jag bör ta mig själv i kragen och bli flitigare med den. Men det är lättare sagt än gjort.

Ikväll har jag varit bort till vallaboden och fixat lite med utrustningen, kan vara bra att se till att materialet är som det ska ibland. Ordning och reda!

Imorgon blir det intervaller i Älvdalen och check av banorna för dom som ska tävla där i helgen. Själv väntar jag med tävlingspremiären i några veckor till.


Här kommer det ett klipp med riktig skönsång!


Jobb

Idag tog jag en välförtjänt sovmorgon enligt mig själv. Så när jag vaknade vid 9-tiden så kollade jag lite på tv innan jag kravlade mig ur sängen. Sen blev det frukost och lite fix innan jag gick till jobbet. Kände mig lite svullen i bihålorna när jag vaknade.

När jag loggade in och kollade veckans lista kom den första käftsmällen. Det var betydligt mer nummer än vanligt och nytt rekord i antalet nummer som skulle hittas. Efter en stunds letande kom nästa smäll, jag fick reda på att det tydligen varit krångel med inloggningen för den person som skulle göra mitt jobb förra veckan. Så varken mitt eller arbetskamratens uppgifter var fixade. Så då var det bara att sätta tänderna i det. Så idag har jag letat nummer som en furie. Så strax efter 17 var jag klar med förra veckans jobb. Då fick det vara nog för idag.

Det blev ingen träning idag för min del. Dels för att det var så mycket att göra på jobbet och att jag var svullen i bihålorna. Hoppas att det är bra imorgon så att jag kan träna. Lutar åt att det blir tennis och styrketräning imorgon, förhoppningsvis med innebandy som uppvärming.


Slut

Nu var det slut på lägret och imorgon är man tillbaka i vardagen. Idag tränade vi ingenting utan vi käkade frukost och städade. Så vid 9 tiden lämnade vi stugan i Ramundberget och gav oss iväg hemåt.

Det hade kommit en hel del snö neråt sedan vi åkte upp för en vecka sedan. Då det nästan inte var någon snö alls innan Tännäs. När vi va någonstans mellan Fjätervålen och Särna var det helt plötsligt fullt med renar, både på och bredvid vägen. Vi uppskattade det till minst 100 renar på ett och samma ställe. Måste vara en av de största renflockarna jag sett. Men jag är inte så förtjust i de där djuren sedan jag gick Skidgymnasiet i Åsarna. För då var det renar på vägen ganska ofta. Håll er på fjället!

När vi kom till Särna drog de andra mot Hällefors över Sälen och jag mot Mora. De hade hört under veckan att det var snö i Berga by, så de funderade på att ta ett träningspass när de ändå passerade. Men jag tror inte det blev så mycket av det, mest snack.

Väl i Mora så möttes jag av gröna gräsmattor. Var är snön?! Det känns mer som vår här. Det luktar illa av gräsmattan när man kommer ut, precis som det gör på våren. Ska det verkligen göra det i december? Jaja, bara det går att åka skidor i skapliga förhållanden någonstans i närheten så är jag nöjd. Men det är helt klart mycket trevligare om det är vitt på backen när man tittar ut.

Eftermiddagen spenderades framför tvn och sprintstafetterna i Düsseldorf. Kort sammanfattat så var det ytterligare en bra helg av svenskarna. Falk imponerar!

När skidorna var slut så var det tvättstugan som gällde. Det är nackdelen med att vara på läger, man får bita i det sura äpplet när man kommer hem. Så kvällen har spenderats i tvättstugan och en del slappande framför tvn. Skönt att ta det lite lugnt när man kommit hem från lägret.

Öppnade nyss en påse med Skum-tomtar, döm av min förvåning när jag får upp en sockerbit ur påsen. Jag köpte ju Juleskum, inte sockerbitar.


Det var renar överallt


Ramundberget dag 7

Idag var det dags för lägrets sista träningspass. Det är med lite vemod man packar väskan för hemfärden imorgon. Det är underbart med så mycket snö och olika spår att välja på när man ska träna. Men jag hoppas att det ska gå att åka skidor i Mora när jag kommer hem. Annars så har det skvallrats om att det finns 5 km skidspår i Orsa Grönklitt. Så i värsta fall får man åka upp dit för att slippa barmarksträningen som inte känns så lockande just nu efter en vecka med perfekta förhållanden.

Vi drog ut på förmiddagen och termometern visade -2 grader idag, mycket skönare än -18 som det var tidigare i veckan. Det blev ytterligare ett klassisktpass, de andra kör ju inte skate. Men den klassiskastilen har känts bättre i åkningen och tajmingen sitter där. I skate har jag inte riktigt hittat det rätta flytet än känns det som, men det kommer efter några pass till hoppas jag. Idag höll vi till på spåren mellan Ramund-Bruks och Ramund-Klinken.

När vi åkte bort emot Klinken så mötte vi ett antal skidåkare, det finns bara ett vändspår dit. Så ibland fick man hoppa ur spåret och ibland hoppade de mötande ur. Men plötsligt var det en gubbe som klev ur åt fel håll, som vi anser, han klev inte ut i skatespåret utan dit det var som smalast. Så när Lennart hade passerat han, Lennart låg först, sen kom Skoglund och lyckades kroka ihop med gubben. De trasslade ihop sina skidor och en kollision var oundviklig. Men inte nog med det, även jag drogs med i vurpan. Så där låg vi, 3 stycken skidåkare med skidor och stavar överallt. Men den envise gubben bråkade med fel killar, för i fallet så lyckades jag eller han själv att knäcka hans stav (tror mest på att det var jag). Så kan det gå om man inte inser sitt eget bästa innan det är försent. (Lite som när Carlsson kastade handskarna mot Jean-Luc Grand-Pierre) Tur att jag inte hade min väst med: thobiasberggren.se på ryggen. Jag skrev ju igår lite om att fälla Ånger, men det straffade sig. Det blev tydligen jag som blev fälld, så nu har jag synat snön två gånger här uppe. En gång p.g.a eget misstag och en gång p.g.a en envis gubbe.

Efter 3 timmar och 15 minuter idag tyckte jag att det fick vara nog för idag. Det är inte annat att man känner sig lite trött i kroppen efter en vecka här uppe. Men jag skulle kunna stanna här uppe en vecka till utan problem. Men man har ju ett jobb som kallar på måndag, så det finns väl ingen återvändo. Så nu hoppas jag bara att snön lägger sig i Mora ganska omgående så det blir lika fint som här.

När jag kommer hem ska jag försöka att träna en del intervallträning, har ju bara kört distans den här veckan. Så man kommer igång och kanske kan köra någon mindre tävling om några veckor innan det är dags för Skandinaviska Cupen i Åsarna.


Det var en hel del hundar i skidspåret idag


Imponerad

Måste bara säga att det var väldigt imponerande kört av Hanna Falk i dagens världscup i Düsseldorf. Seger i sin andra världscuptävling är grymt. Redan förra helgen körde hon riktigt bra i Kuusamo och slutade 7:a. Men att det skulle bli seger idag. Vem trodde det igår? Inte jag iallafall kan jag erkänna.


Stort grattis till segern Hanna


Ramundberget dag 6

Idag var det lite varmare än det varit de två senaste dagarna. -5 idag, riktigt behaglig temperatur. Det har snöat lite idag så man kunde inte köra på Blå Extra som annars ger ett kanonbett. Så det blev Rode Multigrade, vilket fäste jag hade idag. Gick som en bergsget upp mot Kläppen. Väl uppe på Kläppen så blev det en tur till Djupdalsvallen innan vi gav oss ner tillbaka mot Ramundberget. I de berömda S-kurvorna hade den fruktade svall-isen kommit fram efter att det måste varit ganska många som plogat sig genom svängarna. Men jag höll mig på benen och har bara gjort en vurpa än så länge under lägret. Vad jag vet så är det bara Ånger som hållit sig på benen alla pass. Kanske dags att fälla han imorgon ;)

Efter att vi tagit oss ner från Kläppen drog vi mot Bruks på rullskidbanan. Då fick jag för mig att jag skulle staka hela vägen bort från Ramun till Bruks. Det gick bra, men var lite jobbigt i de två längsta backarna på banan som är 8 km och har en totalstigning på 110m. När vi hade vänt sär o åkt tillbaka till Ramund så klev de andra av dagenspass. Men jag skulle upp i 3 timmar, så jag fick ta mig en extrasväng. Så när jag var klar hade klockan tickat iväg på 3 timmar och 5 minuter.

Lite siffror från passet:
Tid: 3 timmar och 5 minuter
Snittpuls: 148
Maxpuls 175
Kaloriförbrukning: 1788 Kcal
Högsta höjd: 954 m.ö.h
Total stigning: 860 m

   
Gänget                       Johan x2                       Skål


Ramundberget dag 5

Ännu en kall dag idag, termometern visade -18 under förmiddagen. Så när vi hade käkat frukost bestämde jag mig för att ta en vilodag idag. Eftersom jag fick problem med luftrören under gårdagens pass i kylan. Nu när jag äntligen kan träna så vill jag inte riskera någonting och tar det säkra före det osäkra.

Men för att inte sega igen helt idag så drog jag på mig löparskorna och stack ut på en lite löprunda över 30 minuter. Sen körde jag lite styrketräning i 20 minuter innan det blev en varm dusch. Man är ju inte riktigt van med kylan då det var +5 och regn i Mora innan man åkte upp hit.

Ikväll har temperaturen sjunkigt ytterligare och kvicksilvret hade stannat på -24 när vi var till affärn och köpte russin och lite godis inför skidskyttet och kvällens filmer. Just nu är det Jönssonligan & Dynamit-Harry som rullar.


   


Ramundberget dag 4

Kallt! Det kan man säga att det var idag, - 18 när vi skulle ut och träna och temperaturen har inte stigit många grader under dagen. Så idag var det kläder på som gällde, inte för vi åker nakna annars. Men ni förstår vad jag menar, mer kläder än vanligt. Värst är det för fötter, händer och ansiktet. Fötterna och händerna var ingen fara för min del, med de andra frös en del. Jag frös mest om kinderna då det gärna vill bli kallt så fort man åker utför.

Idag hade de äntligen pistat spåren, så idag var det riktigt fina spår. Riktigt manchesterföre, uderbart att skejta på. Men det var inte lättåkt för det. Det var som att åka på frigolit, skidorna gick väldigt tungt i den kyla som Kung Bore bjöd på under dagen. Efter en timmes åkning så började jag få lite problem med luftrören. Så då slog jag av på tempot och åkte tillbaka mot Ramundberget. Så det blev inte något långpass för min del idag, klockan stannade på 1 timme och 40 minuter.

De andra rävarna var ute och dunkade klassiskdistans i lite över 3 timmar. Stenhårt med tanke på kylan. Men de är riktiga miljägare har jag märkt. Johan och Johan hetsar varandra i spåret och den ena vill inte släppa den andra. Så ibland, eller ganska ofta, skruvas tempot upp. Lennart sliter med en ond vad som sa ifrån efter ett tjuvsläpp på ett krön i början av veckan. Men med lite värktabletter så går han som tåget.

Kvällen har spenderats framför tv´n och datorn. Vi satt och kikade på skidskyttet, grymt bra start på säsongen för svenskorna. Sen har jag följt Leksand-Bofors via datorn, seger med 6-0 idag.

Imorgon verkar det bli minst lika kallt som idag. Så får se hur det går med mina luftrör. Men ska väl iallafall ut att göra ett försök att hänga på dom som har en tendens att vilja skruva upp tempot. Men det märks att jag inte kunnat tränat på nästan 3 månader. De rycker uppför, men på stakningen och nerför får jag rygg på dom igen.


Det var lite kyligt idag

              
 Utsikten från rummet             Ånger                              Fina skidspår                     Underbart         


Ramundberget dag 3

Idag var det utlovat solsken enligt de väderleksrapporterna vi hade spanat in igår. Men när vi vaknade imorse så snöade det, så när vi stack ut under förmiddagen hade det snöat 1 dm på 3 timmar. Men det började spricka upp precis innan vi skulle ut och när vi kom ut på trappen så kikade solen fram. Men glädjen varade inte så länge, för när vi kom ner till spåret hade de inte pistat idag heller. Undra när de där pistmaskinsförarna här uppe i fjällvärlden ska få tummen ur? För slalombacken, den pistar dom. Men där är det inte ens öppet om dagarna.

Passet idag bestod av klassiskdistans på 2 timmar och 45 minuter i dåliga spår. Vi värmde upp med att ta rullskidbanan bort till Bruks. Där tog vi beslutet att åka upp på Kläppen efter lite dividerande fram och tillbaka. Jag försökte även fråga en finne om det var spårat upp eftersom han kom därifrån. Men det gick inte så bra, han kunde varken svenska eller engelska. Så efter att jag ställde frågan på engelska så fick jag svaret "kanske". Sen kom det ner ytterligare ett gäng finnar. Där en i gänget vräkte ur sig "Perkele" direkt han kom ner.

Spåren upp var helt okej med tanke på att det inte var pistat. Så efter 5 km enbart uppför var vi äntligen uppe. Även där var spåren förvånande bra och det blåste inte alls som vi hade väntat oss. Så det var riktigt king! Med all snö som fallit, snö på träden och solen sken. Det var som ett paradis. Jag verkligen älskar de svenska fjällen. 
Vi avslutade turen på Kläppen med utförskörningen ner till Ramund. Sen blev det en sväng bort till Klinken. Halvvägs hem från Klinken mötte vi en skoter och jag trodde han fixade nya spår. Men dömm av min förvåning och besvikelse. Han sladdade bort de lilla till spår som fanns.

Nu verkar det som att det kan bli riktigt kallt inatt, så bara hoppas att de pistar spåren ikväll. Då blir det kanon imorgon. Stenhårda spår, det gillas skarpt.



    


RSS 2.0