Födelsedag

Ja nu var man ett år äldre. Får se vad den här dagen har att erbjuda.

Ringde till vårdcentralen idag, men inte fick jag någon tid hos astmaläkaren för det. Nej då, jag skulle träna och tävla för att se om det kommer igen eller om det var en engånsgrej med luftrören. Blir så trött på att man inte kan få kolla upp det direkt så man vet om det är astma eller inte. De försvarade sig med att jag varit sjuk nyss så att det kan bero på det. Jo, det vet väl jag också att det kan vara orsaken, men varför kan man inte få kolla upp det? Skulle ju vara så mycket smidigare att man fick svar så fort som möjligt.

Blev ingen träning i morse eftersom jag räknade med att få en tid. Men ska väl träna under eftermiddagen tror jag. Just nu sitter jag och knåpar på ett personligtbrev till en jobbansökan. Sen blir det plugg under kvällen.

Hit & dit

Ingen träning idag efter gårdagens besvikelse. Så har pysslat med skolarbete och varit till sjukhuset idag, för att kolla upp om jag har dragit på mig astma. Så jag började med att gå till receptionenlasarettet här i Mora. De skickade mig vidare till någon mottagning som jag gick till och fick sitta där och vänta ett tag. När det blev min tur så skickade dom iväg mig till akuten. Akuten gav mig ett nummer jag skulle ringa vid kl 16:00 och det var viktigt att jag ringde precis 16:00 så inte läkartiderna skulle ta slut innan jag kommit fram. Så efter några minuter i telefonkö kom jag fram och sa vad jag ville. Då kom nästa passning, de skicka mig vidare till Vårdcentralen imorgonbitti. Så på sjukhuset jobbar det nog bara passningskungar och inga målskyttar.

Så får väl ta och ringa till den där vårdcentralen imorgon. Men då ska jag nog träna först på morgonen har jag tänkt.

Kvällen har tillbringats med boken i byggteknik och framför tv´n med lite olika tv-program.

The botten is nådd

Efter att ha sett fram emot 5-milen de senaste veckorna, trots sjukdom och hosta. Så var det äntligen dags idag. Klockan 12:02:00 bröt jag startgrinden och stack iväg utför stadion. Planen var att medvetet gå ut lugnt och spara på krafterna, gäller att inte vara rökt efter 2 varv, 25 km, på den tuffa banan. Föret idag var några plusgrader och blanka spår, så det var klister och burk som gällde. Bra fäste var ett måste!
Men efter 2 km var jag rökt. Men bara 48 km kvar skulle det bli en tuff resa. Problemet var att jag inte fick luft efter ordning. Kan jämföra det med att andas genom ett sugrör. Så vid 7,5 km tänkte jag kliva av när jag var på ovansidan stadion, men det hade varit mycket utför dit så jag tänkte att det kanske har släppt nu och åkte vidare. Men vid nästa uppförsbacke var det samma problem. Väl inne vid stadion igen efter 11 km vek jag av spåret och plockade av mig nummerlappen.
Så debuten på 5-milen blev inte alls som jag hade hoppats och räknat med, jag skulle iallafall åka i mål hade jag intalat mig själv innan.
Tävlingen vanns av Mats Larsson Åsarna IK, med marginalen drygt 4 minuter.

Men nu är jag tillbaka i Mora och ska försöka komma till en idrottsläkare nu i veckan för att kolla om det är astma eller något annat som ställde till problem idag.

En dag kvar

Börjar med att sammanfatta gårdagen. Ingen träning för min del då jag hade en vilodag efter några dagars hård träning. Så dagen spenderades mest framför datorn och jag kikade på filmen Patrik 1,5 och fixade lite med skidorna.
Men kvällen var mer intressant. Då var det dags för SM-stafetten, som för ovanlighetens skull var en kvällstävling. Mora hade anordnat en supporterbuss hit upp till Åsarna igår för stafetten. Ett roligt initiativ och vad jag höde var det 20-talet supportrar med. Annars så var det Åsarnabrudarna som stod för hejandet med både flaggor, lakan och diverse slagverk.
Vad det gäller resultaten så lyckades IFK Mora ta en dubbel, riktigt starkt.
Sen var det prisutdelning och after-ski ner i tältet vid Ski-Center. Det var gårdagen!

   

Idag så har jag varit ute och åkt banan ytterligare ett varv, så nu borde den sitta i skallen om den inte gjorde det sen man gick på gymnasiet här ;) Gick lite tyngre idag än vad det gjort tidigare i veckan, tack vare snön som föll under dagen. Så man fick inte samma fart ner från masten och över hoppet. Det var även juniortävling här i dag, men då var jag ute på banan och reka det sista. Så av den såg jag inte mycket. Eftermiddagen har spenderats framför tv, på prisutdelning vid Ski-Center och i vallaboden. Men nu är det dags för mat verkar det som. Gäller att äta så mycket man bara orkar nu!

Återbesök

Efter en lunch på Ski-center tog jag bussen in till Svensta och besökte min gamla gymnasieskola. Där har inte mycket förändrats sen jag slutade kan jag meddela. Allt var sig likt, någon ny i personalstyrkan såg jag, men de flesta lärare från min tid på skolan var kvar. Kul att träffa sina gamla lärare och sitta i Johnny´s fik och prata lite, man blir lite nostalgisk. Efter ett tag kom Kurt in i fiket också, han slutade som lärare och gick i pension när jag tog studenten. Men sen var han tillbaka som lärare i matte redan efter sommarlovet har jag hört. Han kan nog inte slita sig från skolan och mattelektionerna. Men han sa att han inte hade så många lektiner nu, så de räknades knappt ;)

Efter en shoppingrunda på Ica i Svenstavik åkte jag hem med Otto och Urban. Sen blev det impulser på SM-banan. Hade vallat dåligt så det var värdelöst fäste, så jag fick köra mycket på armarna. Var blankare i spåret än vad jag hade räknat med. Men en fördel med det var ju att det gick lite fortare utför än här om dagen när jag kollade banan. Såg att någon hade gjort en praktvurpa ner från masten. Så det kan nog bli lite vurpor där på söndag, speciellt på sista varvet efter nästan 4,5 mils åkning.


Imorgon blir det nog en vilodag och på kvällen är det SM-stafetterna :)


Storhogna

Tränade med skidgym här i Åsarna idag. De hade friluftsdag på schemat dagen till ära, så hängde med ut på en fjällturStorhogna. Vädret var precis så bra som man kan önska sig, ett rikitgt steeekar väder.
Knäppte på mig skidorna vid parkeringen och tänkte det här kommer bli grymt. Tar 3 skejtskär och tänker, va fan! Det var som att åka i bakpulver, det var riktigt trögt i snön. Kanske inte så konstigt när det var -18 imorse när jag vaknade. Men på fjället var det bara -8,5 :)
När vi kom upp på fjället så tog vi milbanan först och sen vek vi av vid Samévistet för att åka till Oxsjön och senare upp på Oxsjövålen. Men väl där visade det sig att det bara var jag och Otto som tänkte ta oss upp på toppen. Åsarnabrudarna och några andra gymnasietjejer vek ner sig och inledde sin färd mot Vemdals-skalet.
Så jag och Otto tog skoterleden över sjön och vidare. Otto sa att det skulle gå en led upp någonstans, men den leden hittade vi inte. Tveksam om det har funnits en. Så det fick bli 1 skoterspår upp, spåret var i varierande skick och växlade mellan 1 dm pudersnö och nästan skare. Men ingen ville vilka ner sog utan båda såg bara toppen som nästa mål. Det är en härlig utsikt där uppe! Det är nu under våren man saknar fjällen när man bor i Mora.
Sen ner från fjället och med en tryckande hunger gav vi oss av mot Skalet även vi. Den sista biten skulle visa sig bli ganska tuff efter 3,5 h skidåkning då jag inte hade någonting med mig att äta. Otto däremot, stenhård som han är visade inga trötthetstecken utan fortsatte dunka på upp mot jaktstugan. Väl uppe vid jaktstugan var det bara nerför till Skalet, underbart men kallt! Så efter 4 timmar var vi vid Skalet och en rejäl tömming inför 5-milen var därmed avklarad. Så nu gäller det att äta, äta och äta.
När man kom hem och tittade sig i spegeln såg man att solen hade tagit lite under dagen iallafall. Men ännu har inte den inom längdskidsporten berömda tvättbjörns-looken infunnit sig. Där ligger alpinisterna med sin googlebränna långt efter.

              

Guldbyn

Idag anlände jag till Åsarna med bussen från Mora kl 12:00. Sen blev det lunch innan det var dags att spänna på sig skidorna för att reka SM-banan. En riktigt fin banan med mycket diagonalåkning. Det kommer bli en hård dag på söndag. Vädret var strålande så det var riktigt skönt att vara ute på ett distanspass.

Fick svar på tentan i Byggmateriallära idag och jag hade klarat den:) Så det va skönt!

Nu blir det sängen och ladda för morgondagens fjälltur på Storhogna

5-milsbanan i Åsarna :)

Banans högsta punkt på 5-milen

Vårkänslor

Nu har vårkänslorna börjat infinna sig. Tyvärr! Man går hela vinter och längtar och ser fram emot våren. Men när den väl kommer är den ett helvete. Allt ser jättebra ut under vintern. Men sen skiter sig allting när våren knackar på dörren. Så besvikelse har blivit synonym med vårkänslor för samtliga Leksingar i vårt avlånga land.

Min dag idag har bestått av att fixa lite skidor inför helgen, drar upp till Åsarna redan imorgon. Skiter i matchen i Västerås. Så nu är det full laddning inför den tuffa 5-milen som ska avverkas på söndag. Det blir en riktigt tuff bana har jag sett, den kommer att skörda sina offer. Hoppas bara att jag blir av med hostan inför helgen. Det var en riktigt envis hosta jag blev tilldelad för några veckor sen. Men fick en ny hostmedicin idag som jag hoppas gör underverk.

Undrar även när det är tänkt att det inte ska komma nå mer snö nu? Vi kommer ju ha vinter fram i Maj som det ser ut nu. Var det någon som nämnde global uppvärmning?

Nu blir det till att packa innan det blir bingen.

Mörker

Nu är det toltalt mörker i mitt Leksandshjärta. Hur kan ett lag vara så överlägsna under grundserien och sen underprestera när allvaret börjar? Besvikelse är den känsla som jag känt sen det att matchen slutade. Allt är helt tomt nu. Så nu blir det till att harva i Allsvenskan nästa säsong igen. Leksand vi ger aldrig upp!

När jag kom hem från matchen drog jag iväg till gymmet och tränade. Så är lagom trött i armarna nu. Nu är det formtoppning inför SM som gäller, men träningen blir lite störd av hostan som inte släppt helt än.

Nu ska jag kika vidare på Beck. "Ska du ha dig en stänkare?"

Skidspelen

Blev ingen träning i morse då hostan inte har gett med sig under natten. Så för att inte dra på sig någonting dumt nu inför helgen så vilade jag idag och tog sovmorgon. Inte helt fel det heller. Om ½ timme drar jag och Olle ner till Falun och Svenska Skidspelen. Ska bli grymt kul att se eliten och hur fort dom åker. Körde SM i Falun på de där banorna ifjol så man vet att det inte är en barnalek att tävla i på dessa banor med den enorma Mördarbacken. Förhoppningsvis kommer även solen att titta fram under dagen som det såg ut på väderleksrapporten. Men just nu är det helmulet här i Mora.

Chapelichap!

Host host

Idag var det första jobba med kroppen sen november. Skönt att inte ha det under tävlingssäsong, men än är inte säsongen slut. MIssar det nästa vecka då jag är i Åsarna inför SM. Men idag fixade jag och Linus med att renovera fotbollsmålen inför barmarksträningen som snart står runt knuten. Efter lunchen var det dags för King & Queen of Mördarbacken i Falun, tyvärr fick jag bara följa det framför tv´n. Bra kört av Kalla idag och grymm öppning av Calle som var 4:a vid mellantiden men tröttnade en del på slutet.
Nu har hostan kommit tillbaka lite vilket är grymt drygt. Så det blev bara styrketräning idag för min del och en pingismatch mot Olle innan det kom ett ungdomslag från mora ik som skulle spela innebandy. De kanske har insett att mora ik inte har någonting på en hockeyplan att göra ;)
Imorgon ska jag först ut att röra på mig i skidspåret och sen drar jag och kanske Olle och Linus till Falun på Skidspelen.

Nu sitter jag och dricker honungsvatten och kikar på hundtricket.

Nu är det klippt

Idag blev det en vilodag då jag kom hem vid 3-tiden i natt från Fjollträsk. Hade ställt klockan på 7 och var inte så jättetrött när klockan ringde imorse. Men då jag hostade lite mer än vanligt under hemresan och även under natten kände jag att det var bättre att ta det lite safe med träningen så jag slipper ett bakslag nu inför SM nästa helg. Men med tanke på det väder som erbjuds just nu är suget att träna stort. Så jag kunde inte undvika att ta en promenad i solen.

Under eftermiddagen var jag iväg och lät håret falla. Skönt att kunna fixa håret nu igen, var lite trist innan. Så då var det keps eller pannband som gällde när man stoppade ut trynet utanför dörrn. Efter det var jag ut på stan och kikade lite, men det blev inga inköp idag. När jag kom hem sen fick jag se att Leksand hade sparkat tränarna. Vilket jag anser vara helt rätt då de stått som totempålar eller något liknande i båset och bara kollad när matchen runnit ur händerna på laget. Men nu är det nästan helt kört att ta en plats i Eliten, så man ska väl inte hoppas allt för mycket på den nya tränaren, vem det än blir.

Kvällen har spenderats vid datorn och tv´n, slutspelshockey och Sveriges Värsta Bilförare.

Steeek

Ytterligare en riktigt steeekarpass idag. Passet utgick ifrån Eldris upp mot N. Garberg, ett riktigt fint spår med mycket snö. Nu är det så att även skaren börjar att göra sig påmind utanför spåret. Så om några dagar är det inte omöjligt att man får ägna sig åt den efterlängtade skaråkning.

Ikväll blir det inget race med IFK Mora för min del. För om 35 min avgår bussen från Mora ner till Fjollträsk och Hovet, match ikväll AIK-Leksand. Så får väl se när i natt eller tidig morgon man är hemma igen.

Solsken

Idag har det varit riktigt kalas väder här i Mora. Så det var riktigt underbart att ta på sig skateskidorna imorse och sticka ut på Rostberg-Karlsberg rundan från Hemus. Det är nu under våren man verkligen får svar på frågan varför man åker skidor.

Eftermiddagen ägnades åt teori, innebandy och styrketräning. Ikväll har jag varit hem till Anna som fyller år idag och sen drog jag och Linus till Unihoc-arena för att kika på Korpen i innebandy där Skidgym ställer upp med ett lag. Tyvärr blev det torsk med uddamålet idag.

Nu blir det sängen. För imorrn är det träning i kalasväder igen :) Det gillar vi!

Åter i träning

Nu är jag tillbaka i träningskläderna. Efter 2 veckors snorand och hostande känns det bra att kunna träna igen. Är 2 veckor kvar till SM 5-milen, så jag hoppas att vara igång till den. Idag var det lite sprint/teknik-övningar på programmet. Var skönt att man kunde avsluta med hedern i behåll och gå obesegrad genom dagens övningar på urusla skidor.
Så nu slipper jag fundera på vad jag ska göra om dagarna. När man är sjuk och inte tränar får man så mycket tid över som man inte riktigt vet vad man ska göra på.


Avlutar med att ägna en tanke åt #7 Antti-Jussi Niemi som igår fick en regelvidrig armbågstackling i ryggen av Mathias Tjärnqvist. Så man fick en klump i magen när de sa på nyheterna under förmiddagen idag att A-J hade livshotande skador. Bara hoppas att han klarar sig utan några men för livet. Så just nu känns inte Kvalserien speciellt viktig.

En helg i Hällefors

Nu kommer det en sammanfattning av helgen så här långt. Igår lördag var det dags för Hällefors-rännet och KM. Var osäker länge om jag skulle starta eller inte då jag varit sjuk i en vecka och fortfarande är täppt i näsan på mornarna och hostar lite ibland. Men jag hämtade iallafall ut min nummerlapp 45 minuter innan start och började värma upp lite lätt. Så när startskottet gick vid 10:30 stod jag på startlinjen i mass-starten över 20 km.
Jag tog starten för att kunna ligga och bevaka från spetts och hålla nere farten, till min fördel efter sjukdom. Den taktiken höll i 7,5 km. Sen blev det en lite fartökning på Karslundsåkarna som då hade märkt att de hade rätt så mycket bättre glid än mig. Då var det ingenting att göra åt segern den dagen. Bara dumt att gå på fullt när jag inte är helt  friskt tänkte jag och inriktade mig på KM istället som ingick i Hällefors-rännet. Så tog mig i stort sett bara runt och det blev en 4:e plats och en seger i samma tävling. För min 4:e plats fick jag en grillpanna i pris, så nu är det bara att köpa sig en Oxfilé och inviga pannan.
Sen kl 14 var det avslutning med skidklubben och prisutdelning för poängtävlingarna och KM. När jag kom hem var det friidrott på tv och Guld till Wissman. Kvällen spenderade jag hemma hos Ånger.

Idag har jag tittat på damernas WC från Lahtis som slutade med en 2:a plats för Kalla. Nu är det snart dags för herrarna också. Men innan det ska jag både duscha och packa. För sen bär det av tillbaka till Mora under eftermiddagen.

Resväska

Nu ligger jag i min säng hemma i Hällefors. Kom hem vid 16 tiden under eftermiddagen och drar tillbaka till Mora på söndag eller måndag. Så den här helgen blir det till att bo i en resväska igen, men som skidåkare är man minst sagt van det. Har ingenting emot det och tur är väl det. Hur skulle man annars klara av säsong efter säsong?

Imorse var det då dags för min första tenta. Kändes bra även om jag inte svarade på allt så tror jag att jag fixade den. Men det kommer det väl bekräftelse eller avslag på inom en snar framtid. Känner inte att jag har tid med en omtenta då nästa kurs redan har startat, säsongen är i full gång än och om en vecka börjar kvalserien. Mycket nu!

Börjar bli riktigt tävlingskåt nu när jag inte tävlat på 3 veckor. Så bara hoppas att jag är frisk imorgon när jag vaknar och kan ställa upp på KM. Efter det tar jag beslut om det blir något DM på söndag. Känner av bihålorna än, men så länge det sitter där så ska det nog gå bra.

Nu blir det bingen så jag orkar upp imorgonbitti för att valla skidorna. Har inte gjort någonting med dom inför morgondagen. Men det hinns mä :)

Svullen

Nu är jag nig snart frisk känns det som. Idag har jag bara varit svullen i bihålorna och snorig. Men nu ikväll känns det bättre än vad det gjorde imorse. Så imorgon tar jag beslut om det blir någon tävling i helgen.

Så när jag inte kan träna om dagarna så är det plugg för hela slanten. Har kikat på några föreläsningar och ska kika lite mer i boken snart. Men nu är det Sveriges Värsta Bilförare på tv. Oroväckande hur dåliga vissa är på att köra bil! De flesta deltagarna har fått ganska nyligen vilket är förvånande, hur gick det till?

Om det blir tävling i helgen så blir det hemfärd efter morgondagens tenta i Byggmateriallära.

Ge upp

Ytterligare en dag utan träning idag. Känner ingenting i halsen idag, men var ordentligt täppt i näsan imorse. Sen under dagen har jag fått lite hosta. Så ser väl inte så där jätteljust ut inför helgen och de stundande tävlingarna. Men än är inte handduken kastad.
Så vad har jag gjort idag då? Jo jag har tvättat ett antal maskiner, sen har jag pluggat och spelat lite Guitar Hero. Det var länge sen jag hade fram guran och drog av några låtar. Så lite rostig i fingrarna var man allt till en början.

Under kvällen har jag pluggat ytterligare. Men samtidigt har jag haft ett öga på play-off hockeyn på 4sport. Så nu är jag grymt nöjd, trots förkylningen. För nu är mora borta från chanserna att på spela Kvalserien vilket är väldigt skönt. En Kvalserie som jag ser fram emot nå grymt. 13:e Mars är det dags och idag kom mina biljetter till samtliga hemmamatcher i kvalet med posten.

Måste även posta en youtube-länk känner jag. http://www.youtube.com/watch?v=vbOqvhJsSc4 :)

Abstinens

Nu börjar abstinensen komma när jag inte kan träna. Vill stå på skidorna redan imorrn, men får nog hoppa det skulle jag tro. Är bättre i halsen men täppt i näsan. Så en vilodag kan nog vara klokt, så ja inte gör en juniortabbe som senior.

Idag har jag fixat med skolarbete. Gjorde lite justeringar i en broschyr om skolan idag åt MInatti som han ska dela ut på skidgymnasier. Sen har det blivit tentaplugg och lite andra ärenden. Som ni kanske får ta del av någon dag ;)

Ikväll har jag kikat på Mästarnasmästare, där har SVT lyckats med tv-underhållningen! Hoppas Elof tar hem rubbet. Måste ju "hålla stången högt" som han sa :)

Pluggdag

Idag tog jag sovmorgon, välbehövligt, efter en hård Vasaloppsvecka. Sen har dagen varit fylld av pluggande inför tentan på fredag. Men är inte på plugghumör idag, så det blir långa pauser ibland.

Var ut en sväng på stan också. Men vad tomt det känns nu efter 1½ vecka med folkfest. Hela Mora känns som det gått i dvala.

Ingen träning idag då jag har lite ont i halsen, kände av det redan igår kväll. Men hoppas att det bara är en kort förkylning. För till helgen ska jag hem och köra både KM och DM är det tänkt. Först 20 km K på lördag och sen 15 km F på söndag, båda tävlingarna är Mass-start. Det gillar vi :)

Release

Äntligen! Nu är hemsidan uppe!  http://thobiasberggren.se/

Idag var det Vasaloppet som gällde. Grymt kört av Tynell, grattis! Kollade på starten o så framför tv'n, sen när de kom till Eldris gick jag ut på upploppet för att kolla. Hittade en grym plats på ett staket vid kyrkan.

Måste även lyfta fram min arbetspolare under Vasaloppsveckan vid Vauhti, Robin Bryntesson, som gjorde ett grymt lopp! 12:a i debuten och dessutom med diabetes. Han är grym den lille med rosa mössa. En annan debutant som åkte bra var Teodor Peterson som knep Bergspriset och slutade på en 16:e plats.

Gick inge vidare för svenskarna i VM 5-milen idag, Hellner på en 28:e plats. Men Northug är ganska rå i spurten, men han drar inte många meter.

Nu pustar jag ut efter en hård Vasaloppsvecka. Skönt men samtidigt tråkigt att den är över.

RSS 2.0